BLOG

Artworks

 

teus van kooten

Painter

 

Blog

Eerst moet er kleur op!

 

25102016

 

Schilderen begint bij het kijken,voelen en vooral het beleven. Kijk eens bewust naar een onderwerp, besteed er echt aandacht aan, tast het af met je ogen voel je de intentie van de kleur, of de vorm?. Maak het onderwerp eigen, als je leer kijken leer je het onderwerp kennen, je leer het te voelen en ga je het lang-zaam het onderwerp begrijpen. Voel wat voor emotie de kleur bij je oproept. Wind het je op? Of wordt je kwaad?

Misschien wil je een andere kleur?,, Warm of koud?

Allemaal reacties die een rol gaan spelen in het maken van een schilderij. Bedenk eens hoe je iets gaat schilderen, en niet direct wat je wil schilderen. Visualiseer je kleuren in grote vlakken en vergeet de details.

Kijk eens naar een boom, zie je de vorm? De vorm vertel je wat voor soort boom het is. Welke kleur heeft die boom?

Groen zegt ons weten, maar zien we dat ook echt? Nee dat heeft te maken met het breken van licht in de atmosfeer, en door de kleur van het blad dat door het seizoen heen bijna de gehele kleurencirkel bestrijkt. Dat geef je de schilder vrijheid om een boom in elk gekozen kleur op kan zetten. Verras jezelf eens!.

Probeer elke kleur te ervaren en te voelen van het onderwerp. Kleur is voor mij heel belangrijk. Het is een vertaling van beleving en gevoel.

Een nieuw schilderij beginnen op een wit doek is voor mij geen begin, EERST MOET ER KLEUR OP !

Copyright @ All Rights Reserved by Artworks Teus van Kooten